MuMa Dashboard
Terug naar lijst

Bimonthly Market News (speciaal coronavirus)

20/03/2020

Onze benchmarks voor aandelen, de MSCI WORLD en de MSCI EMU, hebben op 18 maart 2020 respectievelijk meer dan 28% en 35% verloren sinds hun piek een maand geleden. De crisis veroorzaakt door het coronavirus in combinatie met de onenigheid over de prijs van een vat olie tussen Rusland en de OPEC, leidde tot een grotere volatiliteit op de markten dan tijdens de financiële crisis in 2008.

De centrale banken over de hele wereld hebben maatregelen genomen om de markten gerust te stellen. De Fed heeft zijn belangrijkste tarieven drastisch verlaagd en de ECB heeft haar liquiditeitsinjecties in de markt verhoogd en tegelijkertijd langlopende leningen aan banken verstrekt, zodat zij bedrijven kunnen ondersteunen. Daarnaast hebben de staten budgetten vrijgemaakt om de economie te ondersteunen: de Verenigde Staten werkten een stimuleringsplan van 850 miljard dollar uit, waarvan alleen al 50 miljard dollar bestemd is voor de zwaar getroffen luchtvaartsector. Spanje heeft 200 miljard euro vrijgemaakt, Frankrijk stelt een noodbegroting van 45 miljard euro voor, gevolgd door een kredietgarantieprogramma van 300 miljard euro ... We stellen vast dat deze begrotingsplannen om de economie te helpen, gunstig waren voor de rendementen van overheidsobligaties.

Enkele dagen geleden dachten we dat de economie zich snel zou herstellen na de scherpe correctie. Vandaag moeten we echter toegeven dat de omvang van de daling de hele markt heeft verrast en dat de activaprijzen nu in de richting wijzen van een recessie. Het kan nog maanden duren voordat de economie zich herstelt.

In deze ongekende situatie kunnen we alleen maar herhalen wat we altijd hebben gezegd: paniek is een slechte raadgever. Het verleden heeft aangetoond dat het loont als we blijven investeren en weerstand blijven bieden tot de storm voorbij is.

Onze multimanagementfondsen hebben hun defensieve karakter bewezen en presteren over het algemeen nog altijd beter dan de markt.

We gebruiken cookies om: klantenervaring te optimaliseren, gepersonaliseerde informatie te bezorgen en het delen van info op sociale media mogelijk te maken. De toestemming die u geeft door op 'Akkoord' te klikken geldt voor alle websites van AG Insurance. Lees ook ons cookiebeleid en onze privacyverklaring.

Meer weten