Als u dacht dat de daling van de markten in het eerste kwartaal na het stilvallen van de wereldeconomieën spectaculair was, dan was hun snelle opvering in het tweede kwartaal minstens even verrassend. Nadat de MSCI WORLD eind maart afklokte met een verlies van 20%, zette hij in het tweede kwartaal een prestatie van bijna 17% neer, en werkte zo het geleden verlies bijna weg.
Wat is nu precies de verklaring voor het verschil tussen de pessimistische vooruitzichten voor de wereldeconomie (stijgende werkloosheid, faillissementen, ondermaatse economische indicatoren), en de opvering van bijna 20% op de financiële markten sinds midden maart?
- Bedrijven hebben zich snel aangepast aan de situatie door telewerk en onlineverkoop te bevorderen.
- De financiële markten, die nog altijd voor liggen op schema, anticiperen op het einde van de pandemie en verwachten resultaten gezien de aanzienlijke investeringen in de zoektocht naar een vaccin voor het coronavirus.
- De sectoren die weinig te lijden hebben gehad onder deze crisis (farmaceutica, technologie, telecommunicatie) zijn sterk vertegenwoordigd op de financiële markten. De sectoren die wel sterk zijn getroffen, zijn dat niet (horeca, toerisme, ...).
- Tot slot hebben de regeringen en centrale banken massale plannen uitgewerkt om de economie te ondersteunen.
(Bron: de ‘blog van Wim Vermeir’ – Chief Investment Officer van AG Insurance)